MsBIP møde nr. 8 er planlagt

september 17, 2012 by · Leave a Comment 

Så er vi klar med agenda til det første møde i Aarhus efter sommerferien. Mødet bliver afholdt tirsdag d. 9. oktober kl. 17-20 hos Platon i Østergade 46, 8000 Aarhus C. Vi har som vanligt to indlæg på agendaen, hvor det ene er en genganger fra det seneste møde i København, mens det andet er sprit nyt og præsenteres af SSAS Maestro Michael Barrett.

Analysis Services Multidimensional – Can you benefit from leveraging columnstore indexes in SQL Server 2012?
Since SQL Server 7.0, Analysis Services (SSAS) has supported three different modes for storing data: MOLAP, HOLAP and ROLAP. MOLAP has always been the storage mode of choice for the bulk of Analysis Services solutions, whereas the use of HOLAP and ROLAP has been reserved for edge cases. SQL Server 2012 contains new technology in the form of columnstore indexes that promise to take the performance of typical data warehouse workloads on the relational database engine to new heights. Combining this new feature with the traditional strengths of SSAS, such as a strong and user-friendly meta-model as well as the power of MDX, could yield some advantages. See if a combination of ROLAP and columnstore indexes can be a good alternative to traditional MOLAP with regard to query and processing performance and what considerations apply.

Power View i SharePoint 2010 og Excel 2013.
Det nye og meget omtalte interaktive data udforskning og visualiserings værktøj fra Reporting Services gruppen. Der vil blive givet en introduktion til mulighederne og de begrænsninger som værktøjet har her i første version. Der vil derudover være masser af demoer – både til hvordan man udvikler og anvender Power View. Indlægget vil blive afrundet af en demo af Power View i Excel 2013.

Med disse to indlæg skulle der gerne være noget interessant for både “nørderne” og de mere “bløde” BI profesionelle. Tilmelding til mødet vil, som tidligere, foregå via LinkedIn, hvor man denne gang skal indmeldes i sub-gruppen “MsBIP møde nr. 8“. Vi ses 🙂

About Just Blindbæk
Admin

Speak Your Mind

Tell us what you're thinking...
and oh, if you want a pic to show with your comment, go get a gravatar!

You must be logged in to post a comment.